Nederland telt twee Herenboerderijen en één daarvan ligt in de Cleantech Regio. De coöperatie Herenboerderij Groote Modderkolk is sinds eind mei 2019 in bedrijf op het open Erf van Natuurmonumenten in Loenen. En het gaat goed. 

Met Inmiddels 145 huishoudens uit de regio Apeldoorn-Arnhem-Zutphen is een vliegende start gemaakt met de Herenboerderij.  Het Herenboerenconcept wordt momenteel op meerdere plekken in het land uitgewerkt en kan rekenen op de professionele ondersteuning van Herenboeren Nederland. 

Hoe werkt het

Een Herenboerderij is een duurzaam, kleinschalig, onafhankelijk van de markt opererend coöperatief gemengd bedrijf. De Herenboerderij in Loenen wordt dagelijks gerund door een boerin die in loondienst werkt voor de leden van de coöperatie.  De leden van de coöperatie investeren eenmalig in de oprichting van het bedrijf en delen vervolgens de kosten, circa 10 euro per afnemende mond per week en voor de vegetariër circa 6 euro. Wat ze daarvoor terugkrijgen, is elke week ongeveer 60 procent van het eten; groenten, fruit, aardappelen en eieren vlees en vleeswaren.

Uitgroeien tot 200 huishoudens

De coöperatie wil in 2020 uitgroeien tot het maximum aantal van 200 huishoudens die kunnen meedoen. Voor wie meer wil weten worden maandelijks rondwandelingen gehouden waarop men zich kan laten informeren over het concept en de Herenboerderij in Loenen. Deze zijn in 2020 op de volgende data:

  • 18 januari 15.00 uur
  • 15 februari 15.00 uur
  • 21 maart 15.00 uur
  • 18 april 10.00 uur
  • 16 mei 10.00 uur
  • 20 juni 10.00 uur

Aanmelden

Herenboerderij de Groote Modderkolk ligt aan de Vrijenbergweg 24, 7371AA Loenen. Aanmelden voor de wandelingen kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van het aantal personen.
 Meer informatie is te vinden op de website.