In 2030 willen we in de Cleantech Regio energieneutraal en circulair zijn. Om dat te realiseren moeten nog behoorlijk wat wicked problems getackeld worden. Maar, zo bleek tijdens het Cleantech Tomorrow Café op 12 december, als we complexe vraagstukken samen aanpakken komen oplossingen in zicht.

Programmadirecteur Cleantech Regio Robert Mathlener: ‘Vandaag bewijst dat vraagstukken die onoplosbaar lijken, toch oplosbaar blijken.’

Volgende stappen zetten

In 2019 werkten verschillende netwerken in de regio hard aan oplossingen voor complexe problemen die we tegenkomen op weg naar een energieneutrale en circulaire regio. Tijdens het Cleantech Tomorrow Café in de Deventer Schouwburg stond het delen van deze resultaten door de netwerken en met elkaar volgende stappen zetten centraal. Tussendoor werden duurzame nieuwtjes uit de regio gedeeld en gaf futuroloog Justien Marseille een inkijkje in toekomstige trends. De aanwezige ondernemers en vertegenwoordigers van overheden en onderwijs- en kennisinstellingen vroegen cafébezoekers om aanvullend advies of hulp, om hun ideeën en plannen nóg een stap verder te brengen. ‘Zo kunnen we de doelen in de Agenda Cleantech Regio samen realiseren’, constateerde Robert Mathlener na afloop tevreden.

Actueel: landbouw verduurzamen

De kleine schouwburgzaal was omgetoverd in een regiocafé, compleet met een gezellige bar en een DJ. In het café werden lokale hapjes geserveerd, die duurzaam geproduceerd zijn. Dat laatste kán natuurlijk niet anders, onderstreepte Monique Loeters, coördinator van Tafel voedsel, landbouw en landschap in de Cleantech Regio. Samen met experts uit de regio maakte Monique een plan om met boeren, ondernemers, onderwijs en overheden te komen tot een kringlooplandbouw met korte ketens en meer lokaal consumeren. Een wicked problem, want anno nu komt liefst 75 procent van ons eten uit het buitenland. ‘Wat maakt dat jullie lokale producten gaan kopen?’, vroeg Monique aan de cafébezoekers. Die konden hun tips en kennis live delen, of in de speciale app.

Hoe vinden we voldoende medewerkers?

Afgestudeerde hbo-trainees van Fast Forward Saxion plozen uit welke kenmerken een wicked problem precies heeft en hoe die aan te pakken. Daarmee bieden zij partners in de regio een bruikbare innovatiemethodiek. Tijdens het café vulde visueel vertaler Anke van Horne een illustratie van deze methodiek live aan met actuele tekeningen en ideeën. Zelf bogen de trainees zich over de vraag hoe de regio talenten kan werven. Met dit vraagstuk hield ook Deventer Informatiestad zich bezig. Tijdens de Nacht van Deventer kwamen partners samen tot een concreet stappenplan voor werving en binding van ICT-talent in de regio. Het eerste resultaat is er al: een ontmoetingsplatform voor ondernemers en talent.

Jongeren en techniek

Een ander arbeidsmarktvraagstuk: hoe verleiden we meer jongeren om te kiezen voor techniek? Tijdens de pubquiz die tussendoor werd gespeeld, bleek al dat slechts tien procent van alle vmbo’ers in de regio kiest voor techniek. Hoog tijd voor een goed gesprek. ‘Nu eens niet óver jeugd praten, maar mét’, benadrukte Martin Snijder van het Cleantech Center. Een bijeenkomst met ondernemers, onderwijs, kinderen en jongeren en ouders leverde bruikbare inzichten op om gerichter aan de slag te gaan met loopbaankeuze.

Cleantech innovaties verder brengen

Het Cleantech Center in Zutphen is ook organisator van de Cleantech Battle. In 2019 werd die gewonnen door Lucas de Groot. Die presenteerde zijn lichtdoorlatende zonneconcentrator om 9 duizend hectare glastuinbouwbedrijven in Nederland te laten profiteren van duurzame zonne-energie. Zijn vraag aan de regio: help mij dit verder ontwikkelen. Lucas kreeg via de app veel bruikbare suggesties.

Koplopers delen expertise

Ook het netwerk Energiekoplopers Apeldoorn – Epe is bezig met energietransitie. Twintig grote bedrijven in de maak- en procesindustrie trekken samen op met gemeente Apeldoorn en Epe, onderwijs en Omgevingsdienst Veluwe IJssel. Als koplopers hebben zij ‘eenvoudige’ energiebesparende maatregelen al genomen, nu is het tijd voor meer ingewikkelde stappen, zoals verduurzaming van productieprocessen. Concrete resultaten: er wordt volop expertise gedeeld en één bedrijf gaat zelf een kleinere windmolen plaatsen. Jan Putman die de Solar Energybooster bedacht - een vondst die thermische energie uit zonnepanelen slim koppelt aan verschillende warmte-opwekkers – presenteerde zijn uitvinding. Hij zoekt investeerders om zijn onderneming verder te brengen, nu hij dit jaar zijn omzet zeven keer vermenigvuldigd zag.

In 2020 opnieuw naar het café

Na een bruisende twee uur kennis delen, inspiratie opdoen en ontmoeting in het Cleantech Tomorrow Café was het duidelijk: deze formule smaakt naar meer! Wil je op de hoogte blijven van de toekomstige activiteiten van Cleantech Tomorrow en Cleantech Regio? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.