De 'Dutch Sustainable Fashionweek' wordt al een jaar of zes op rij georganiseerd vanuit Amsterdam. Dit jaar pakte Deventer ook flink uit met een tiendaags programma, mede mogelijk gemaakt door Cleantech Regio.

Deze fashionweek inspireerde Bianca Nolle tot het uitbreiden van duurzaamheid in haar winkel Hemelse Hebbedingen in Deventer. Naast de verkoop van duurzame merken, zijn er veel meer manieren om mode te verduurzamen. Daarom organiseert Bianca een avond waar iedereen gedragen kleding kan terugbrengen naar de winkel voor verdere verkoop.
Bianca Nolle: 'Ik merk dat veel mensen aan het opruimen en ontspullen zijn. Of ze vertellen dat ze van zichzelf niets meer mogen kopen, omdat er nog genoeg (ongedragen) kleding en schoenen in de kast staan. Anderen mogen van zichzelf alleen nog wat aanschaffen, mits het tweedehands is, want dan is het qua duurzaamheid nog verantwoorder.'

Duurzaamheid voor iedereen

Er zijn vele aspecten van duurzaamheid. Denk aan het gebruik van gecertificeerde ecologische en/of biologische stoffen, gerecyclede materialen, zoals wol, spijkerbroeken en PETflessen, gelimiteerde oplages, waardoor er geen sprake is van overproductie en nieuwe stofsoorten die ontwikkeld worden, zoals tencell. Ook de manier waarop met personeel wordt omgegaan is een vorm van duurzaam (fair wear) en hoe tijdloos een kledingstuk of een paar schoenen is vormgegeven, waardoor je er langer plezier van hebt.

Hemelse Happening

Op donderdag 14 november vanaf 18.00 uur kun je terecht om je kledingkast weer duurzaam aan te vullen. 'Ik bied klanten de mogelijkheid te ontspullen en met de opbrengst van de verkoop kunnen ze bij mij nieuwe duurzame kleding en/of schoenen aan schaffen. Zo wordt dat duurzame, toch wel wat dure vest wat meer betaalbaar. Aan de andere kant bied ik klanten de mogelijkheid om gedragen mode te kopen, wat geheel past bij mijn kijk op duurzaamheid, maar zonder zelf een tweedehands modezaak te worden/zijn.
Meer informatie over deze duurzame actie vind je op de Facebookpagina van Hemelse Hebbedingen.