Fietsen is populairder dan ooit. Ook in de Cleantech Regio. Maar hoe houden we de fietsroutes voor iedereen snel, comfortabel en veilig? Daarom doet Cleantech Regio mee aan een pilot voor bewegwijzering. 

Om de veiligheid op de fiets te vergroten, testen de Nationale Bewegwijzeringsdienst, Tour de Force en een aantal fietsregio’s verschillende aanpassingen voor de bewegwijzering voor fietsers. En Cleantech Regio doet mee.

Testtraject F344

Binnen de fietswereld vindt volop innovatie plaats. Voor het verbeteren van de fietsroutes en het fietsnetwerk in Nederland staat ´Wayfinding´ op de Nationale Agenda Fiets. Wayfinding van fietsroutes staat voor: bewegwijzering, leesbaarheid, herkenbaarheid én uitstraling. Cleantech Regio biedt ‘haar’ F344 (Apeldoorn-Deventer) aan als testtraject en draagt zo bij aan vernieuwing van de landelijke ontwerprichtlijnen voor bewegwijzering. De ambitie is dat de bewegwijzering over heel Nederland toegepast gaat worden.

Eerste filmopname met nieuwe ‘proef’borden in Twello

Op woensdag 9 oktober waren de eerste ´proef´bewegwijzeringsborden heel even te zien in Twello, omdat er filmopnames werden gemaakt. Deze filmbeelden worden gebruikt in een enquête om erachter te komen welke bewegwijzering het best werkt. Deze winter kunnen fietsers in Nederland de verschillende systemen beoordelen. Het streven is dat wegbeheerders in 2020 fietsers de vernieuwde wegbewijzering op (nieuwe) regionale fietsroutes gaan plaatsen.

Cleantech Regio innoveert fietsroutes

De 1e pilot op de F261 tussen Tilburg en Waalwijk bevestigt het effect van een verbeterde bewegwijzering. Veilig fietsen neemt toe als fietsers zich goed kunnen oriënteren. Cleantech Regio is opdrachtgever voor de 2e ronde pilots, samen met de provincie Utrecht en de gemeente Eindhoven. De resultaten van deze test gaat Cleantech Regio ook gebruiken voor de verbetering van de andere fietsroutes in de regio, zoals Apeldoorn-Vaassen-Epe en Deventer-Gorssel-Zutphen. Op die trajecten wordt gewerkt aan fietsroutes waar snel, comfortabel en veilig gefietst kan worden. Fietsen wordt daarmee ook geschikt voor langere afstanden en dat draagt bij aan de bereikbaarheid en het verminderen van Co2 uitstoot in onze regio.