Moet je in je werk dealen met ingewikkelde vraagstukken die je niet één, twee, drie oplost? Behoefte aan duiding, reflectie of verdieping? Deze experts delen 5 boekentips met je.

In mei en juni 2020 verzorgde de Cleantech Regio het 'Online Masterprogramma ‘Samenwerken aan complexe opgaven’. Een programma van online masterclasses, studiemateriaal en ineractieve sessies. De docenten, Leo Witvliet, emeritus-hoogleraar van Nyenrode Business University, en adviseur Marco Mud van ACTIVITY, delen hun boekentips.

 • Onze ‘vloeibare’ wereld begrijpen – lees Zygmunt Bauman’s Vloeibare Tijden
  Je merkt het dagelijks: veranderingen in je organisatie, netwerk en de samenleving volgen elkaar steeds sneller op. Hoe dat precies zit, duidt Zygmunt Bauman in zijn boek Vloeibare tijden – Leven in een eeuw van onzekerheid. Bauman schetst de ‘vloeibare moderniteit’ waarin wij nu leven en welke impact dat heeft op organisaties en ons individuele leven.

 • Sámen leren en innoveren – lees Lerend Organiseren
  Als meer van hetzelfde niet meer werkt, moet je op zoek naar innovatieve oplossingen. Hoe doe je dat? Hoe leren organisaties? Hoe doorbreek je patronen en ontwikkel je iets nieuws, wat heb je nodig voor co-creatie en hoe werk je effectief samen? Al dat soort vragen komt aan bod in Lerend organiseren, dat André Wierdsma en Joop Swieringa schreven.

 • Succesvol veranderen in de praktijk – lees Veranderen van maatschappelijke organisaties
  Jaap Boonstra en zijn coauteurs geven je in Veranderen van maatschappelijke organisaties niet alleen veel theorie over veranderen, maar verzamelden ook inspirerende praktijkvoorbeelden. Hoe pakte een ziekenhuis het aan? De GGD? En Brandweer Nederland? Acht uitgewerkte cases van maatschappelijke organisaties geven inzicht in hoe je verandert met impact in de praktijk.

 • Leiding nemen over complexe vraagstukken – lees de boeken van Heifetz
  Ronald A. Heifetz schreef Leadership without Easy answers en The Practice of Adaptive Leadership. Twee aanraders voor wie inspiratie zoekt om uit zijn of haar comfortzone te stappen en in actie wil komen om wicked problems aan te pakken. In de boeken vind je veel praktijkverhalen van ‘de werkvloer’, maar ook van leiders als Martin Luther King en Mahatma Gandhi.

 • Hoe stel je je op in een (netwerk)samenwerking? – lees over ‘gewone’ deugden
  Robert Gordon bestudeerde het werk van de Italiaanse schrijver Primo Levi, die vele boeken schreef over zijn herinneringen aan Auschwitz. Hij haalde uit diens levensfilosofie dertien kleine deugden die het samen leven en samen werken prettiger te maken. Het gaat om heel praktische deugden zoals nauwkeurig observeren, creativiteit, gezond verstand, humor en speelsheid. Lees Primo Levi’s Ordinary Virtues, from testimony to ethics, van Robert S.C. Gordon. Lees ook ‘Kleine alledaagse deugden’, een artikel (Volkskrant) van Kees Schuyt over de deugden van Primo Levi.

Het online masterclassprogramma is een korte, online variant van de post hbo-opleiding Ondernemend Leiderschap voor Netwerkorganisatie, ontwikkeld door ACTIVITY Project Management Services en Saxion en in mei 2020 aangeboden door de Cleantech Regio. Meer informatie hierover of over andere kennisprogramma's? Neem contact op met Femmy van den Elsaker via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-51 83 20 87.