• Samen naar een
    schone toekomst

Kalender

De Week zonder Afval

Van 31 mei 2021 08:00 tot 06 juni 2021 17:00
Bij Diverse locaties

Jaarlijks gooien we per persoon ongeveer 490 kilo afval weg. Met een paar simpele tips lukt het eenvoudig om de afvalberg een stukje lager te maken. In de landelijke Week Zonder Afval, van 31 mei tot en met 6 juni, deelt initiatiefnemer Milieu Centraal onder meer tips om zo minder weg te gooien. Doe je ook mee? 

Jaarlijks gooien we per persoon ongeveer 490 kilo afval weg. Ook al leveren we daarvan een groot deel gescheiden in zodat het gerecycled wordt, het is beter om de berg afval te verkleinen. Met een paar simpele tips heb je met gemak een legere vuilniszak! Koop bijvoorbeeld vaker tweedehands, neem je eigen waterflesje mee onderweg en deel en leen spullen. 

Aftrap 

De aftrap van de Week Zonder Afval in de Circl Studio is op maandag 31 mei. Deze is vanaf 12.00 uur live te volgen met onder meer Stientje van Veldhoven, demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. 

Het programma 

Marloes ten Kate neemt je tijdens de lancering van 12:00-13:30 uur mee in de wereld van de circulaire economie.

  • Officiële opening & aftrap door staatssecretaris Stientje van Veldhoven.
  • In gesprek met Annemarie Rakhorst (voorzitter Transitieagenda Consumptiegoederen) en Ika van de Pas (directeur Milieu Centraal) over het belang van de circulaire economie.
  • Actualiteit. Herbruikbaar versus wegwerp, wat houdt de SUP-richtlijn in die op 3 juli aanstaande in werking treedt voor de consument? Sanne Westra (ministerie IenW) licht het toe.
  • Interview met Serge Calon van 52 Weken Duurzaam: handige tips & tricks door het jaar heen.
  • Videobericht van de Repair Cafés met Martine Postma over de toekomst van repareren.
  • Minilezing van Kim Poldner (professor CE, The Hague University) over het rebound effect: welke keuzes maak je en hoe passen die in het grote geheel?
  • In de praktijk, interview met Elisah Pals (Zero Waste Nederland) en BLESZ (spoken word artist & rapper) over hun eigen ervaringen.
  • Afsluiting

Meedoen

Kijk voor meer tips en inspiratie op weekzonderafval.nl. Daar kun je je nu alvast aanmelden om elke dag een tip te ontvangen én hier vind je tijdens de campagneweek verschillende interessante podcasts. Aanmelden voor de opening kan hier.