wonen-en-leefomgeving.jpg

Streekvoedsel is lekker, hip en duurzaam! Dat vinden in elk geval de Cleantech Regio gemeenten Lochem en Zutphen.

Samen met gemeente Bronckhorst, de Vereniging Streekproducten Achterhoek en Liemers, Versboerderij Daalwiek, Binnenstadsmanagement Zutphen en Stichting Zutphen Promotie maken zij werk van een korte voedselketen in de Achterhoek. Dit is een nieuwe, korte keten tussen lokale producenten en retail, horeca en recreatie om producten uit de Achterhoek aan de consument te kunnen bieden.

Vanuit duurzaamheid en leefbaarheid is er de wens om de afzet van streekproducten te vergroten. Wethouder Trix van der Linden (Lochem): ”We hebben al twee voedseltuinen in onze gemeente waar mensen hun groenten kunnen halen. Dit zijn mooie initiatieven. Door een grootschaliger en bedrijfsmatiger aanpak in een keten, maken we de lokale economie nog groener en duurzamer”. Wethouder Coby Pennings (Zutphen) vult aan: “Als dochter van een kweker vond ik het altijd al “not-done” om in de winter aardbeien te eten. We moeten weer vaker seizoensproducten uit de eigen streek eten, daar wordt iedereen beter van”. Wethouder Jan Engels (Bronckhorst) is het hier roerend mee eens. Streekproducten zijn volgens hem bovendien betaalbaar als alle tussenstappen uit de keten verdwijnen en de boer dus rechtstreeks aan de horeca of consument levert. “De boer krijgt dan ook een eerlijke prijs voor zijn product”.

Lees hier het hele artikel.

Aanmelden nieuwsbrief en e-zine

E-zine Driehoeksverhouding juni 2018


 cover juni2018 198