De dag voor het Cleantech Tomorrow congres organiseerde de gemeente Brummen de Cleantech Kids Battle voor groep 8 van de basisscholen.

Minicongres

De scholen werden getrakteerd op een mini-congres. De leerlingen kregen van van Jacco Vos (Nuon Solar Team) van alles te horen over de auto die op 100% zonne-energie rijdt en meedoet aan een wedstrijd over 3000 kilometer. Hij vertelde trots dat zijn team in 2015 deze race heeft gewonnen. Gerben Bulten, HR-manager van papierfabriek Coldenhove, vertelde over de papierindustrie in Eerbeek: over haar ontstaansgeschiedenis, maar ook over de hoogwaardige techniek en het circulair ondernemen van de papierfabrieken van vandaag.

De middag werd afgesloten met de vliegtuigbattle: het zelfgemaakte kartonnen vliegtuig dat het langst in de lucht bleef vliegen, werd uitgeroepen tot winnaar. Tijdens de battle werden de vliegtuigen vanaf het dak van het scholencluster aan de Beethovenstraat in Eerbeek de lucht in gelaten. Het vliegtuig van basisschool de Enk vloog het langst. Daarom wonnen de bouwers van het papieren vliegtuig de Cleantech Kids Trofee. Groep 8 van de Enk nam de wisselbeker trots in ontvangst en mag nu een jaar lang genieten van de duurzame trofee, die geheel gemaakt is van karton.

Wisselbeker

Met de uitreiking van de Cleantech Kids Trofee liet wethouder van Ooijen weten dat het niet bij deze ene wedstrijd blijft. De wisselbeker blijft slechts een jaar bij basisschool De Enk. Volgend jaar worden de basisscholen opnieuw uitgedaagd om een duurzame en innovatieve oplossing voor een vraagstuk te bedenken. Van Ooijen: “Het is belangrijk om onze kinderen bewust te maken van duurzaamheid en het belang van schone energie en technologie. Maar ook van de innovatieve kracht die in hun eigen leefomgeving aanwezig is. Het is mooi dat we met de Cleantech Kids Battle daaraan hebben mogen bijdragen en we zullen dat de komende jaren blijven doen.”