Haafkes Veldwachter heeft in Twello zeven 'all electric-huizen' opgeleverd. Samen met de eigenaar van de grond, Schoneveld Breeding, selecteerde de aannemer de kopers in spé, die bewust kozen voor gasvrij wonen. 

Haafkes Veldwachter is een familiebedrijf onder leiding van de de neven Fons en Lucas Haafkes. De hoofdvestiging van Haafkes bevindt zich in Goor en na de overname van het bedrijf Veldwachter heeft het ook een vestiging in Deventer. In Goor werken zo’n 75 mensen, in Deventer 35. Haafkes Veldwachter bouwt niet alleen in teams aan all electric-huizen, het werkt zo mogelijk ook met materialen waarbij minder CO2 vrijkomt om ze te vervaardigen. Zo gebruiken ze Iso Span, geïsoleerde houtwolcement elementen, waarmee je makkelijker kunt bouwen. In Oostenrijk bouwen ze er flats mee, waarvoor minder cement nodig is, een belangrijke veroorzaker van CO2-uitstoot.

Jongeren en techniek

Peter Meerman (foto) is directeur van de vestiging van Haafkes Veldwachter in Deventer. Voor hij bij dit bedrijf werkte, stond hij op de loonlijst bij Ufkes Apeldoorn en Van Wijnen Deventer. Ook was hij enkele jaren docent bouwkunde aan een hogeschool. Meerman is sterk betrokken bij de regio. Zijn grootste passie is jongeren interesseren voor techniek. Vanuit die passie is hij actief binnen het Techniek Platform van de regio, schrijft mee aan het techniekpact, is bestuurslid bij Technicampus en zit in het bestuur van de regionale afdeling van Bouwend Nederland.

Krajicek Foundation

Samenwerken doet Meerman niet alleen in bouwteams. Met Descol in Deventer, specialist in de bouw van sportvloeren, werkt hij ook al jaren samen. De bedrijven zijn betrokken bij de Krajicek Foundation. “Het mooie hiervan is dat zij er voor gekozen hebben sportvelden juist in kansarme wijken aan te leggen. Op die manier willen ze jongeren uit die wijken aan het bewegen krijgen. In dat kader worden scholarships aan sommige kinderen gegeven, waardoor ze zelf sportcoach kunnen worden.” Haafkes Veldwachter bouwt inmiddels een drietal overkappingen over deze veldjes om het gebruik te verdubbelen. 

MVO

“Ik voel mee met de mensen die minder kansen hebben, die stimuleer ik graag zich te ontwikkelen. Dat doen we niet alleen als partner voor de Krajicek Foundation, maar ook in ons personeelsbeleid. Wij geven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen binnen ons bedrijf. Zo hebben wij twee vluchtelingen een werkervaringsplek geboden waarvan er nu één bij ons werkt. Daarnaast hebben wij een langdurig werkloze jongere aan een opleidingsplaats bij Bouwmensen geholpen. Deze jongen werkt nu bij ons als leerling.” Peter Meerman wil op deze wijze zijn organisatie meenemen in maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Je hebt voorlopers nodig. Dit geldt voor het geven van kansen aan minderbedeelden, maar ook voor duurzaam en circulair bouwen. Thuis hebben wij al bijna tien jaar zonnepanelen op het dak en ons kantoor heeft al in 2009 een warmtepomp gekregen. Dat was destijds bijzonder, nu is het gewoon.”

Bron: RCT Gelderland