Open het menu Sluit het menu
  • Terug naar website
  • Kaart
  • Lijst

Thema

  • Circulaire economie
  • Energietransitie
  • Human capital
  • Innovatiekracht
  • Kennisdelen
  • Leefomgeving
  • Slimme en schone mobiliteit

Gemeente of gebied

  • Apeldoorn
  • Brummen
  • Cleantech IJssel Zone
  • Cleantech Regio
  • Deventer
  • Epe
  • Heerde
  • Lochem
  • Voorst
  • Zutphen

Doelgroep

  • Overheid
  • Kennisinstelling
  • Onderneming
  • Maatschappelijke organisatie
  • Inwoner
  • f

Keukenafval Deventer horeca duurzaam ingezet

    • Impact 10.000 ton CO2 reductie
  • Omvang € 185.000
  • Energietransitie Energietransitie

Fase

Gereed
Initiatiefnemer MKB Deventer
Gestart op 2020-04-06
Aanspreekpunt Cleantech Regio

Menno van Luijn

Themalijnmanager Energietransitie

06 13 55 69 26

Duurzame projecten

  • BiogasHUB Lochem ' Biogas van boer naar fabriek'
  • Nieuw: waterstofhuis voor trainingen
  • Werksessies verdienmodel waterstof melkveehouders
  • Tijdelijk stadhuis Voorst verwarmd met waterstof
  • Eekterveld wordt energieneutraal
  • Waterstofverwarming zwembad De Schaek
  • Keukenafval Deventer horeca duurzaam ingezet
  • H2ARVESTER: waterstofproductie op landbouwgrond
  • Taskforce Zonne-energie Apeldoorn Epe Voorst
  • Haalbaarheidsonderzoek waterstofverwarming openbare gebouwen
Type Maatschappelijke organisatie

Keukenafval Deventer horeca duurzaam ingezet

Keukenafval van horecabedrijven scheiden, inzamelen en lokaal vergisten: dat gebeurt in Deventer! Het biogas dat dit oplevert, wordt door Brans Oesterzwamkwekerij op het terrein van de Gasfabriek gebruikt om koffieresidu te pasteuriseren, zodat er zwammen op kunnen groeien.

Keukenafval van Deventer horeca-ondernemers ging tot voor kort mee met het restafval en werd op een centrale plek in Nederland verbrand. Dat kan anders, bedacht MKB Deventer. Waarom deze waardevolle reststroom niet lokaal verwaarden?

Lokaal verwaarden

Onderzoek in 2018 wees uit dat een andere aanpak inderdaad kansrijk is. Sinds het voorjaar van 2019 wordt het organisch afval dus opgehaald (minder transport!) en lokaal vergist, op het terrein van de Gasfabriek in Deventer. Ondernemer Brans doet zijn voordeel met het biogas dat dit oplevert. Hij gebruikt dit voor pasteurisatie van het koffieresidu dat hijzelf hergebruikt om oesterzwammen op te laten groeien. En zo is de cirkel - lees kringloop - mooi rond. Berekend is dat elke ton keukenafval 150 tot 200 m3 biogas kan opleveren en een besparing oplevert van 200 kg CO2.

Kennisdelen over de kringloop

Hoe je dat nu doet, met partners tot zo'n circulaire kringloop komen? Die kennis delen de samenwerkingspartners van dit project graag in en met de Cleantech Regio.

 

 

We wachten op de kaart
Ga terug Ga terug