In de Cleantech Regio kunnen fietsers straks prima uitrusten in nieuwe cleantech wacht- en schuilruimtes langs de fietsroute Apeldoorn - Deventer. Hbo-studente Els Esselink maakte het ontwerp.

Natuurlijk: Els is best een beetje trots. Van haar ontwerp worden nu twee of drie en op termijn wellicht meer schuilruimtes gemaakt. Els wil industrieel productontwerper worden en studeert aan hogeschool Windesheim. Afgelopen jaar deed zij mee met een ontwerpwedstrijd. Een schuilplek bedenken voor de Cleantech Regio was één van de projecten.

Biobased en modulair ontwerp

De ontwerper in spe bedacht een wacht- en schuilhuisje van biobased materiaal, dat modulair groter of kleiner gebouwd kan worden, passend bij de locatie.
“Ik had tot dan toe alleen nog schoolopdrachten gedaan”, vertelt Els. “Nu presenteerde ik voor een echte jury. Toen ik hoorde dat mijn ontwerp uitgevoerd wordt, kon ik mijn geluk niet op!”

Technische tekeningen bijna klaar

Els moest door met haar studie en eigen bedrijf steelmywood (ontwerp en productie van onder meer wandrekken van staal en hout). Daarom kreeg Frank Hooijer van Studio Raket de opdracht om haar ontwerp verder uit te werken.
Frank studeerde ook aan Windesheim en heeft zijn eigen bedrijf in een creatieve werkplaats. Hier ‘vertaalt’ Frank Els haar ontwerp één op één in concrete materialen. “De technische productietekeningen zijn zo goed als klaar”, vertelt hij.

Innovatief bouwen

De creatieve uitdaging voor Studio Raket? Het ontwerp van Els zo uitwerken dat het van duurzame materialen voor een goede prijs is te maken. “Heel leuk dat we dit ontwerp straks kant en klaar langs de fietsroute zien staan”, vindt Frank.
“Els doet op dit moment nog onderzoek naar hoe we de shelter waterdicht krijgen met natuurlijk materiaal kurk. Dat is een innovatieve toepassing in de bouw.”

Lees ook het artikel in het E-zine "Studenten ontwerpen cleantech schuil- en wachtruimtes"