In de Cleantech Regio runt Janneke Donders haar bedrijf Boer aan Tafel. Ingrediënten van de lokale boer worden ambachtelijk verwerkt.

De groene pieper, de pittige blauwe, de rode blos, oranje boven of de blonde kanjer? Welke soep je ook kiest van Boer aan Tafel, ze zijn gemaakt van ingrediënten van lokale boeren uit het oosten van het land. Janneke Donders uit Deventer startte voorjaar 2017 haar bedrijf Boer aan Tafel. Zij breidt het huidige assortiment soepen snel uit met sauzen, pizza’s en quiches. Die koop je bij speciaalzaken of bij de boeren die de ingrediënten leveren.

Impuls voor lokale economie

“Ik ben geen boer en ik ben geen kok”, zegt Donders, “ik ben smaakregisseur.” Van pompoenen, prei, paprika’s en tal van ander groens laat zij heerlijke gerechten maken en vermarkt die. “Ik verbind alle schakels in die voedselketen.” Voedseltechnologen, receptenmakers en koks zijn betrokken bij Boer aan Tafel. “Iedereen deelt zijn kennis graag”, merkt Donders.

Traceerbaar voedsel

Gaat het over Boer aan Tafel dan hoor je Donders zeggen: smaakvol, lokaal, gezond, eerlijk én traceerbaar. Fijn voor de consument: die weet waar zijn soep vandaan komt. Dat Boer aan Tafel bijdraagt aan een duurzame regio is hartstikke mooi, maar haar drijfveer is vooral de lokale economie stimuleren. “De boeren zijn blij. Zij krijgen een eerlijke prijs voor hun oogst en producten worden dichtbij huis verkocht. Dat bespaart wel heel wat ‘voedselkilometers’.”

Tip van ondernemer Janneke Donders van Boer aan Tafel: “Ambitie om ondernemer te worden? Begin gewoon. En neem een coach. Ik ga elke veertien dagen even wandelen met de mijne en daar groei je alleen maar van.”

>> Lees ook het artikel over de Tafel duurzaam voedselbeleid in het E-Zine.