Ik wil het vandaag graag met je hebben over hoop. Hoop is volgens de Dikke van Dale: een zekere mate van verwachting (van iets goeds). Tegenover hoop staat wanhoop of hopeloos. Hoop of hopeloos, dat beschrijft de tegenstrijdigheid van deze zomer misschien wel goed.
Ikzelf had een heerlijk vakantie. Zo heb ik veel familie en vrienden gezien, heb ik gewandeld en ben ik naar musea geweest. Dat was de ene kant. Maar aan de andere kant dacht ik ook: wat is het warm, wat was en is het nog steeds droog en komt dit nog wel goed?

Hoopvol of hopeloos dus?

Collega Aldo van Duivenboden won met zijn team vanuit de OnderwijsInnovatieHub een Comeniusbeurs van 500.000 euro om ‘purpose driven’ onderwijs verder te ontwikkelen. En mensen die doelgericht zijn doen mooie dingen.

Zo sprak ik onlangs met collega’s van onze Fashion and Textile Technologies opleiding. Zij zien al langer het aantal studenten dat bewust kiest voor deze opleiding toenemen. Dat zijn studenten die willen bijdragen aan een groene mode-industrie.
Studenten Civiele Techniek hielpen ons om een klimaatvriendelijk plein te ontwikkelen voor het hoofdgebouw in Enschede. Daarvoor gaat dit jaar de schop in de grond en de eerste tegel eruit! Of neem het voetbalstadion ‘De Adelaarshorst’. Samen met Go Ahead Eagles, de Gemeente Deventer en onze studenten gaan we dat verduurzamen. Ook gaan we een learning community starten, waarin studenten, onderzoekers en bedrijven op zoek gaan naar de potentie en de toepassing van groene waterstof.

Ten slotte had ik de eer om tijdens onze opening van het Hogeschooljaar een blouse te dragen van gerecycled plastic. Het is dit jaar gelukt om kleding te maken van plastics opgevist uit de IJssel. Het plastic is opgevangen uit de IJssel rondom Zwolle en verwerkt tot garen en stof in Enschede. Deze blouse zal samen met andere kledingstukken straks worden verkocht in Zutphen. En ik moet zeggen: hij zat heerlijk!

Mocht je dat gevoel van hoopvol zijn toch even kwijt zijn, net als ik, dan drie praktische tips:
- Kijk naar wat er wel goed gaat en zoek het positieve op.
- Kom in actie. Wip je tegels uit de voortuin met de buren, organiseer een vegetarische barbecue of ga lekker op de fiets naar je werk in het nieuwe jaar.
- Take a break en praat erover.

Niet hopeloos maar hoopvol dus. De wereld heeft onze doeners met denkkracht keihard nodig, juist nu. Onze studenten, docenten en onderzoekers die samen met bedrijven en organisaties in actie komen, daar word je toch hoopvol van? Ik wel in ieder geval. Ik geef het stokje graag door aan Wouter Bijman, algemeen directeur van Witteveen+Bos. Ik ben benieuwd waar hij hoopvol van wordt.

Anka Mulder
Voorzitter College van Bestuur Saxion