Sinds 1 oktober ben ik actief voor de Cleantech Regio, startend om samen met een team bij Waterschap Vallei & Veluwe waterinnovaties in de markt te spotten en te begeleiden naar en gedurende de testperiode in de Water Test Network testlocatie op RWZI Apeldoorn. Daarbij mag ik meedenken in onderzoek en testdoelstellingen en hoe dit het bedrijf kan helpen op gebied van business development. Aan de ene kant kijken we naar de meerwaarde van de technologie binnen de gehele waterketen en daarmee voor de BV Nederland. Aan de andere kant, wat gebeurd er  technologisch inhoudelijk nou eigenlijk precies en waarin onderscheidt dit zich?

Daarnaast positioneren we ons als Cleantech Regio als waardevolle samenwerkingspartner voor de drie waterschappen en Vitens op het gebied van organiserend vermogen en communicatie. Daarbij worden we nu betrokken bij grote thema’s, “wicked problems” die waterschap overstijgend zijn. 
Hoe behouden we die mooie en prettige werk en leefomgeving waar voldoende water in de grond zit om aan alle vraag te voldoen? 
Hoe gaan we als consument, land bouw en industrie in de toekomst zo efficiënt mogelijk om met rioolwater en hoe reduceren we het drinkwaterverbruik? 
Hoe verhogen we de kwaliteit van leefomgeving en welvaart en om te beginnen met water bewustzijn? 
Deze grote thema’s moeten ook vertaald worden naar concrete oplossingen en technologie.
De vraagstukken zijn zo gaaf en divers en je voelt de energie van de bedrijven die hier ook al mee bezig zijn. Er is zo veel kennis aanwezig en er zijn ontwikkelingen gaande die verbonden kunnen worden.

Onlangs had ik zo’n heerlijke diverse dag. 
Eerst een overleg over sensoriek en ervaring voor het voorspellen van afvalwater aanvoer. Toen een gesprek hoe je lokaal bruikbaar water kunt produceren om zodoende minder drinkwater in te nemen. Regenwater gebruiken binnen je huis en daarna nogmaals om je toilet te spoelen. Watertransitie is een woord dat een aantal keren viel. Super inspirerend om als visie te hebben.
Daarna bezocht ik de WTN testlocatie waar het aanvoer systeem voor ruw rioolwater werd geïnstalleerd voor een testinstallatie dat cellulose uit het afvalwater gaat halen. 
Van visionaire watervoorspelling en transitie naar poten in de drek afstemming dat een traanplaat de leidingdoorvoer goed afsluit tegen riolering gassen, hoe afwisselend kan het worden? Dan heb ik het nog niet eens over wasbare luiers gehad!
Betrokken zijn, verbinden en dingen mogelijk maken om daarmee invulling te geven aan oplossingen voor de grote thema’s, voor mij gaat het daar om. En fysieke afspraken zijn sowieso de bom!


Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.