
Per 1 oktober ben ik toegetreden tot de Cleantech Regio om de werving van innovaties en water technologische bedrijven te verzorgen die willen testen in een omgeving zoals het WTN op RWZI Apeldoorn. Ik werk prettig en nauw samen met een team van Waterschap Vallei & Veluwe bestaande uit Peter-Jan van Oene (coördinatie), Joep Doornik (projectleider) en Bart de Ruiter (proces engineer).
Bedrijven die willen testen doorlopen eerst stage 1 waarin gekeken worden of ze onder midden- en kleinbedrijf vallen en of de technologie geschikt is voor WTN. Vervolgens gaan ze stage 2 door en dit is een meer diepgaande procedure waarin meer over de testen, doelstellingen en middelen wordt gevraagd. Dit wordt door een internationale commissie beoordeeld. Bij akkoord gaat Vallei & Veluwe aan het werk om de test ook daadwerkelijk te kunnen laten plaats vinden. Beheer van de RWZI wordt ingelicht, alles omtrent KAM wordt geregeld en fysiek wordt voorzien dat het benodigde water aangevoerd en afgevoerd kan worden. Het kan zijn dat er speciale aandacht moet zijn veiligheidsaspecten, zoals omgaan met chemicaliën of luchtafzuiging en behandeling.
Na het werven begeleid en ondersteun ik de bedrijven in dit proces en ondersteun ik Vallei & Veluwe bij de organisatie van de test.
Bij mijn aanvang was Pharem al aan het testen en die ontwikkelingen volg ik. Interessant, een volledig andere manier van microverontreiniging verwijderen dan oxidatie, actief kool of membranen. Pharem werkt met enzymen die de moeilijk afbreekbare stoffen in stukjes knipt waardoor ze wel biologisch afgebroken kunnen worden. Geen energie nodig, laat de natuur zijn werk doen in een reactor. Dit volg ik met genoegen.
Verder heb ik mijn bijdrage kunnen leveren om te helpen wat praktische hindernissen te nemen zodat een 2e test te laten plaats vinden waarin ruw afvalwater wordt behandeld. Hier kan H2S vrij komen. Een vervelend gas dat in de riolering kan ontstaan. Met het bedrijf hebben we een oplossing bedacht om het beheerst af te zuigen. Deze test heeft nu groen licht.
Vanaf 1 oktober hebben meerdere bedrijven hun interesse getoond. Deze variëren van heel concreet naar verkennend. Er zitten dus heel kansrijke en concrete testvragen bij. Bij deze bedrijven ga ik in gesprek wat hun technologie in houdt wat en hoe ze willen testen en hoe ze het willen toepassen. Wat is de markt en wat moet het gaan opleveren. Zo mag ik weer heerlijk de technologische inhoud induiken wat varieert van membraan technologie, disinfectie en slibontwatering.
Ook een compleet nieuwe technologie die ontwikkelt wordt en nu dus op pilot schaal getest moet worden in het WTN Apeldoorn. Het is ontzettend leuk om met zo’n bedrijf enerzijds heel diep het proces in te duiken en dit te vertalen naar installaties, onderzoeksdoelstellingen en de vertaling naar business. Deze nieuwe technologie heeft stage 1 doorlopen en gaat stage 2 in met als doel dat we begin 2021 kunnen gaan testen.
Het kan ook gebeuren dat er een technologie voorbij komt die direct van waarde kan zijn voor waterschappen, alleen niet binnen de WTN locaties getest kan worden. Dan zoeken we een oplossing daar buiten. Dit begint nu bij 1 bedrijf concreet tot een resultaat te leiden.
Zou toch mooi zijn dat door inspanningen van de Cleantech Regio en de waterschappen we significant de kosten voor slibverwerking kunnen reduceren, grondstoffen terug winnen of super effectief medicijnresten kunnen verwijderen uit het water, klaar voor hergebruik. Dit levert een kleinere CO2 footprint op, een gezonder ecologie en mogelijkheid om minder grondwater op te pompen.
Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.